Palga ja tööjuttu. Käisin töövestlusel

Kuna kirjutamisega alustamine on osutunud jube raskeks, jätan sissejuhatuse tegemata ja sööstan kohe poolelt sõnalt enda jutule sisse. Teen lühidalt ja segaselt, kui tuleb välja, siis lühidalt ja konkreetselt.

Lugesin Geeniusest artiklit, miks Eesti firmad ei avalikusta töökuulutuses palganumbrit. Kuna vahepealkirjad olid väga pilkupüüdvad, ei õnnestunud artiklile korralikult keskendudagi. Parimad palad, miks ettevõte ei avalda pakutavat palka töökuulutuse juures olid: “töötasu järgi tehtud valik ei garanteeri rahulolu”(Rimi) ja “muidu kandideeriksid inimesed tööle ainult palga pärast”(G4S).  Tsiteerides iseennast, ütleks, et “Uskumatu lugu”.

01

Olen viimased paar kuud vaadanud CV Keskuses päris hoolsalt ringi, sealhulgas jooksvalt kõik uued tööpakkumised üle vaadanud. Kuna mul on seni õnnestunud leida töö läbi tuttavate või soovitajate, siis otsustasin profülaktika mõttes kandideerida mõningatesse kohtadesse, et kui pinget töö otsimisega peal ei ole, on ehk lihtsalt huvitav käia vestlusel ja kuulata, mida pakutakse jne.

Leidsin kuulutuse, et otsitakse tootmistöölist, tegevusvaldkond tundus väga sümpaatne ja otsustasin kandideerida. Kuulutuses oli märgitud palgaks 1100-1300 eurot bruto. Loomulikult ise mõtlesin, et kui nii pakuvad, siis pole ka 1400-1500 sealt keeruline küsida. Peale paari telefonikõne, mis pidi olema osa protsessist, kutsuti vestlusele. Vestlus oli tore, kohal oli tootmisjuht ja tema ülemus, suur juht. Rääkisime minust, mu kogemustest ja mõtetest, uurisin ka, kuidas neil endal keskkond ja töökultuur on ja asi juba susises, kui äkki… . Suur juht, väga tore inimene, vaatab keset vestlust tootmisjuhule otsa ja küsib, et palga osas meil on siis üksteise mõistmine olemas ja hakkab edasi muud juttu tegema. Kuna see palga jutt ju tegelikult puudutas mind, mitte neid omavahel, siis küsisin, et ehk nad ikka räägiks oma pakkumise üle. Ja no siis selgus, et neil on mingi oma süsteem – palk on ca 670 eurot, aga lisandub preemia, mis on ca 400 eurot. Kuidas preemiat arvutatakse, miks süsteem selline on ja muudele taolistele küsimustele selget vastust ei saanudki. Lihtsalt nii on kaua aega juba olnud ja inimesed on rahul. Kuigi inimesed ja keskkond olid väga head, minust sinna abimeest ei saanud. Kui ettevõte järgmine kord kuulutuse CV Keskusesse üles pani, siis polnud seal enam palka mainitud. Ju siis midagi arusaadavamaks ei tehtud, aga lihtsalt ilma ootusteta minnes ehk tundub pakutav süsteem veel kuidagi vastuvõetav.

Kuna nüüd sai jutt juba hoopis pikem, kui unistadagi oskasin, siis parem lõpetan ja jätkan järgmistel kordadel uute näidetega. Kuna alguses jäi sissejuhatus tegemata, jätan lõpu ka nii õhku. Eks siin oli ka teema arenduse ja püändiga probleeme, et loodetavasti kirjutan veel ja töö lihvib konarused maha. Näis.

PS. Esialgu oli plaanis panna pealkirjaks: Vuudumeedia tuleb tagasi, aga kuna postitus sellest ei kõnelenud, panin asjakohasema peakirja. Lihtsalt tahtsin teada anda.

Seniks jõudu tööle.

 

 

 

 

Lisa kommentaar